lördag 2 februari 2013

Knäckebröd/Glutenfri


Pumpa- solroskärnor och sesamfrön är som nötter och innehåller många olika och nyttiga mineraler, vitaminer (B, E och K) fettsyror och fibrer. Fröna är främst rika på protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor. Även kalcium, zink, selen och betakaroten finns i dessa kärnor.
Användningsområdet för dessa kärnor är stor i matlagning och bakning men varför inte som snacks istället för chips och godis i en salig blandning med nötter och russin till exempel.
I müsli och bröd använder jag mig mycket av dessa nyttiga kärnor. Bort med kosttillskott tabletterna och för in goda vanor med rikare näringsinnehåll i din mat. Här kommer ett knäckebröd recept som även passar gluten intoleranta.

Bilden är tagen av Jojjo som har denna blogg: http://byfrokenm.blogspot.se/

Ingredienserna:

1/2 dl linfrö, hela
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
2 1/2 dl majsmjöl
2 1/2 dl hetvatten, nästan kokande
1/2 dl olivolja
1/2 msk oregano (kan uteslutas)
Flingsalt

Gör så här:

Blanda alla de torra ingredienserna förutom saltet. Häll på det heta vattnet och olivoljan och blanda till en tjocksmet. Med en sked platta smeten på en bakplåt med bakplåtpapper på. Strö flingsalt på.
Grädda vis 175°C ca en timme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar