tisdag 29 januari 2013

Baklawa

Baklawa har sin ursprung i Turkiet och därifrån spred den sig till hela mellanöstern, balkanländerna och nuförtiden är den känd nästan i hela världen.
Baklawa är små söta bakelser gjorda på filodeg som fylls med nötter, gräddas och dränks i sockerlag.
Har man smakat på en riktig baklawa bit så kan man lätt tycka att den är mannan från himlen. En liten skillnad mellan den bibliska manna och baklawa är att den första innehöll inga nötter!
Till receptet nu! Det är enkelt att baka baklawa på ett helt paket filodeg, 400-500g, för att den fyller en hel bakplåt och dessutom så håller Baklawan sig länge i rumstemperatur, minst två veckor och den går bra att frysa.
Det är även uppskattat att få baklawa som en gåva om man hälsar på någon istället för att köpa chokladask eller annat fikabröd.Detta behöver du till 80 bitar baklawa: 

Börja med sockerlagen
2 glas strösocker, ca 5 dl
3/4 glas vatten, ca 2 dl
1 msk rosenvatten
1 msk citronsaft eller limesaft

Gör så här: Koka ihop alla ingredienserna förutom rosenvatten i ca 10 minuter på svagvärme. Ta av kastrullen från värmeplattan och tillsätt rosenvatten. Rör om och låt stå.

Till baklawan:
Ett paket filodeg, fryst eller färskt
500 g cashewnötter, mald i en matberedare
1 msk rosenvatten gjord på apelsin Blossom (inte blomvatten)
250 g smält smör
Gör så här: Blanda de mixade nötterna med rosenvatten. Ta ett filodegark i taget. Pensla smältsmör på halva arket och vik sedan en till en mindre rektangel. Ta 3 matskedar av nötmixen och "line up" länges hela den långa sidan av rektangeln. Pensla med smör innan du börjar rulla filodegen som man rullar en rulltårta. Ställ i en smord bakplåt och smörj filodegsrullen med mera smör. Upprepa tills du fyller bakplåten. Skär rullarna med en skarp kniv, lika stora delar.
Grädda vid 180°C i ca 30 minuter.
Häll sockerlagen på baklawan precis när du tar ut plåten från ugnen.
Låt svalna.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar