måndag 28 januari 2013

Linas morotskaka/carrot cake

Morot, den populära rotfrukten som används flitigt i matlagning, kan bli en så otroligt god och saftig sockerkaka om man hittar rätt blandning av de inkorporerade ingredienserna som resulterar i bra struktur och smakupplevelse.



Det här behöver du till en bakform 24cm i diameter:
  • 3 medelstora ägg
  • 2 1/2 dl brunfarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 4 msk solros- eller rapsolja
  • 4 dl rårivna morötter
  • 1 dl pressad apelsinjuice
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 1/2 dl hackade valnötter eller pekannötter
Frosting
  • 50 g mjukt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk apelsinskal
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 100 g färskost, Philadelphia 
  • 100 g turkisk yoghurt 10%
  • 8 st valnötshalvor till garnering
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Vispa ägg och brunfarin pösigt.
  3. Tillsätt oljan och apelsinjuice och vispa några varv.
  4. Blanda de torra ingredienserna, vänd ner dem i äggsmeten och vispa väl. 
  5. Vänd ner de rårivna morötterna och blanda.
  6. Tillsätt russin och valnötter, blanda.
  7. Häll smeten i en smord och mjölad bakform helst med löstagbar kant.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50-60 minuter beroende på ugnen.
Låt morotskakan svalna helt innan du lägger frostingen på.

Frosting
  1. Lägg ihop alla ingredienser och vispa till en slät och krämig smet.
  2. Bred eller spritsa frostingen över morotskakan.
  3. Garnera med valnötterna
Hmmmmm, inte bara en sockerkaka med tomma kalorier blir det utan en kaka med mycket nyttigheter som betakarotin, viktiga mineraler och vitaminer. Vilken symfoni av ingredienser som föder något som blir så himla gott :-)

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar