onsdag 23 januari 2013

Makroner med mintchokladfyllning

Imorgon är det torsdagsfika på min arbetsplats. Jag tänkte baka något jag tidigare misslyckade med, makroner, se bilden med de ofärgade makronerna nedan. Första omgången på 30st blev som kokoskakor men vilken överraskning jag fick när jag bestämde mig för att inte ge upp! Hurra, vad glad jag blev! :-) Här kommer receptet och bilder på de små underverken.

Ingredienser till 20st :

2 dl mandelmjöl (ca 115g), finns i färdiga påsar på ICA och Lidl
3 dl florsocker
3st äggvitor, ca 100g
2 msk strösocker (25g)

Så gör du:
Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren och torr glasskål. Strö strösockret över äggvitorna och vispa tills du får en fluffig och glansig maräng, fastare i konsistensen än det första skummet (tar 1 minut).
I en annan skål blanda mandelmjölet med florsockret och häll de över marängen. Med en slickepott rör om runt i skålen sakta och försiktigt tills alla de torra ingredienserna har inkorporerats i marängen. Häll blandningen i en spritspåse och spritsa på en plåt, med bakplåtspapper på, 40st klickar som är lika stora som en femma i diameter. Klickarna ska inte ha toppar utan de ska ha en slät och jämn yta annars måste man blanda smeten lite till. Låt plåtarna vila i cirka en timme. Det är viktigt att ytan torkar innan gräddningen så att inte makronerna spricker, se bilden nedan.


Grädda vid 150°C i 18 minuter.
Vill man ha färgade makroner så får man tillsätta färg i mandelmjöl och florsockerblandningen (pulverfärg). Om man har blötfärg så får man blanda ner den i den färdigvispad marängen.
Vänta med att ta upp makronerna från plåten tills de har svalnat ordentligt.

Mintchoklad fyllning:

100g mörkchoklad, Marabou
100g mintchoklad, Marabou
50g mörkchoklad, 72%
2 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm

Smält chokladen i mikron eller i ett vattenbad. Vispa grädden hårt och blanda den med vaniljkrämen. Under snabb omrörning integrera den smälta chokladen i den färdiga vaniljkrämen. Slutresultatet blir en  chokladkräm som smakar så himla gott :-) Ställ i kylskåp i minst 4 timmar eller över natt.
Är chokladkrämen tillräckligt tjock så kan man fylla makronerna omgående.

Lägg chokladkrämen i en spritspåse och spritsa på en klick kräm på en makronhalva och lägg ihop bitarna två och två, se bilden nedan. Om man jämför den första bilden med de här gröna makronerna så ser man en skillnad i formen. De lyckade makronerna ska resa sig upp från plåten och få en sprickig bas men slät och torr yta på toppen som en svamp :-) Obs! Ta mer färg än vad du ha tänkt. Färgen bleknar vid gräddningen.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar