söndag 27 januari 2013

Snabbt surdegsbröd

Nu är det helg igen och vad är roligare än att starta en bakprocess under tiden man storstäder. Man slipper ha långa väntetider på att degen ska vara färdig innan man går till nästa bakmoment. Japp, surdegsbröd igen, men den här gången får det gå fort. En jäst bit fick hjälpa till att påskynda jäsningsprocessen innan gästerna dyker upp vid sjutiden.

 Brödet skulle ut när den inre temperaturen når 97°C. Här blev brödet lite torrt då förstod jag att det blev övergräddat. Men vad gjorde det då? Nej faktiskt ingenting, för när det var dags att äta så smakade det så färskt, mustigt, lite tuggmotstånd och så himla gott :-) 

 

Ingredienser:
   

  • 250ml surdegsgrund
  • 1250ml vatten 37°C
  • 1100g vetemjöl
  • 25 g jästa
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 msk brödsirap
  • 200g grahamsmjöl
  • 100g rismjöl
  • 100g majsmjöl
  • 11/2 msk salt
Gör så här:
                     
               
 Lös upp jästen i lite vatten  sedan blanda i surdegsgrunden och resten av vattnet. Tillsätt brödsirap och olivoljan.
Blanda de torra ingredienserna i degassistenten. Häll över vätskan och kör i ungefär 15 minuter.
Täck degen med en blöt köks duk och en bit plastfolie över degen.
Låt vila en timme tills degen har fördubblats i storleken.   
Häll ut degen på ett mjölat bord. Dela degen i 4 stora delar och forma till ovalt bröd. Lägg dessa på plåten med bakplåtspapper på och jäs i 30 minuter eller tills de blir dubbelt så stora.
Sätt ugnen på 250°C.
Överför brödbitarna till en förvärmd bakplåt och gör snitt med ett vasst föremål.
Stoppa bröden i ugnen och grädda i 10 min sedan sänken ner temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter.   
Låt svalna helt på galler utan bakduk, cirka 2 timmar.


Lycka till!

1 kommentar: