tisdag 29 januari 2013

Petit choux

En underlig liten bakelse som sväller upp och blir ihålig när den gräddas. Olika former kan man ge den genom att spritsa eller klicka på bakplåt. Det klassiska är att fylla bakelsen med vaniljkräm eller grädde. Avlånga formar av petit choux kallas för éclair. Att baka petit choux är inte bara att blanda ihop lite ingredienser och knåda. Ett mycket speciellt sätt att tillgå för att baka dessa ljuvliga små bakelser och som du kan prova enligt nedan.

Detta behöver du till en sats som ger 36st:
  • 2 1/2 dl vatten
  • 125 g smör
  • 300 g vetemjöl, cirka 5 dl
  • 4 medelstora ägg
  • En nypa salt
  • 2 msk råsocker eller brunfarin
  • 100 g mörkchoklad + 50 g smör (ihop smälta) till garnering
Så här gör du:
  1. Koka vattnet på en värmeplatta tillsammans med smöret.
  2. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölet, saltet och sockret. Blanda häftigt med en träslev tills du får en tjock smet som släpper från kastrullen och bilder en enda klump. Ibland behöver man lägga tillbaka kastrullen på värme plattan och värma på någon minut under kraftig omrörning för att smeten ska släpp från kastrullkanterna.
  3. Låt smeten svalna i tio minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda i smeten med en träslev tills hela ägget inkorporerats i smeten. Upprepa tills alla fyra äggen har blandats väl i smeten (ska vara lite lös och går att spritsa).
  5. Fyll smeten i en spritspåse med en ganska stor spritstyll. Spritsa avlånga remsor eller runda små klickar på en plåt med bakplåtpapper på. Spritsa inte mer än 18 stycken på en plåt. Bakelserna sväller upp mer än dubbla storleken.
  6. Grädda vid 225° i 25 minuter.
  7. Släpp ut den varma luften, sänk ner temperaturen till 200°C och grädda ytterligare i 8 minuter eller tills kakorna blir torra på insidan.
  8. Låt kakorna svalna utan bakduk. Spritsa i vaniljkrämen (genom ett hål). Man kan också skära bakelserna i mitten och fylla eller spritsa med krämen.
  9. Bred den smälta chokladen på bakelserna, låt torka.
Bon appetit!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar