torsdag 14 februari 2013

Valentines hallonkakor/raspberry

Idag 14 februari, alla hjärtansdag, tänkte jag baka något gott, representativt för en sådan dag och som håller sig bra utan kylskåp. Inte ens en liten tårta får jag plats med i mitt stora kylskåp men vem orkar gå igenom och rensa :-) Visst är det mycket roligare att baka än att städa! Det blev de här smaskiga eleganta hallonhjärtan som står sig bra i rumstemperatur i cirka en vecka. 


Ingredienser till 20st:
  • 260 g vetemjöl, cirka 5 dl
  • 60 g florsocker, cirka 2 1/2 dl
  • 230 g smör, cirka 2 1/2 dl, kylskåpskallt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g hallon marmelad eller hallon sylt.



Gör så här:
  1. Skär smöret i små tärningar.
  2. Blanda dem torra ingredienserna och lägg dem i matbredaren.
  3. Mixa så att blandningen blir grovt grynigt.
  4. Häll blandningen på bakbordet och bearbeta för hand  tills smulorna blir en smidig smet som inte fastnar på händerna och bakbordet, men knåda inte mycket.
  5. Platta degen lite och lägg den i plastfolie.
  6. Ställ degen i kylskåpet i minst en timme (kan även vara i kylskåp över natt).
  7. Sätt ugnen på 180°C.
  8. Ta ut degen och kavla på ett mjölat bord. Degen kan spricka i kanterna men den går ihop igen under tiden du kavlar (den blir mindre kall).
  9. Stansa med en speciell kakform eller pepparkakform 3mm tjocka kakor.
  10. Med en mycket mindre hjärtformad kakform stansa hälften av kakorna i mitten så att ett hjärtformat hål fås i mitten av kakan.
  11. Lägg de hela hjärtan på en bakplåt och grädda i 10-12 minuter.
  12. Lägg de ihåliga hjärtan på en annan plåt och grädda i 8-10 minuter. Det tar mindre tid att grädda dessa eftersom de har tunnare ram och mindre deg. I bilden ovan gräddade jag båda kakvarianterna på samma bakplåt då fick de ihåliga kakorna mera färg.
  13. Stjälp upp plåtarna från ugnen och låt kakorna kallna helt på plåten.
  14. Lägg en tsk hallon marmelad på ett helt hjärtekaka och bred den på nästan hela kakan.
  15. Sikta florsocker på de ihåliga hjärtekakorna.
  16. Lägg ett ihåligt hjärtekaka som ett lock på kakan med sylt på.
  17. Färdigt!
Hmm, det doftade gott i hela huset när man kakorna var färdigt gräddade! De blev möra, fina i konsistensen, smaken som smörkakorna ska vara och de smälter i mun direkt när man sätter tänderna i dem :-) Ohhh så himla gott!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar