onsdag 20 februari 2013

Carrot cake/Morotskaka

Världens godaste morotskaka, det lovar jag!!

Ingredienser, 2 st 24cm i diameter: Blir 4 bottnar till en enda kaka
  • 1 liter rivna morötter
  • 30 g färsk riven ingefära
  • 200 ml färskpressad apelsinjuice
  • 5 medelstora ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/4 dl brun farin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk mald kanel
  • 200 ml rapsolja, 2 dl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 200 g valnötter, kan uteslutas.
  • 100 g russin, kan också uteslutas
Fyllning:
  • 300g Filadelfia ost
  • 100g smör, rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal av en halv citron, helst ekologisk
  • Rivet skal av en halv apelsin, helst ekologisk
  • 1/4-1/2 dl färsk pressad apelsinjuice
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 1/2 tsk ingefära
 
Vitchoklad frosting:
  • 250g smör, rumstempererat
  • 175g vitchoklad, smält. Jag använde Marabous vaniljchoklad 185g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 dl florsocker
  • 1 1/2 dl av Filadelfia fyllningen
Garnering

  • Kanderat apelsinskal
  • Syltad ingefära
  • Kanderade hyvlade morötter

     
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C
  2. Olja och mjöla två runda östagbara ugnsformar.
  3. Riv morötterna i en matberedare och mät upp drygt 1 L.
  4. Skala en bit ingefära, cirka 30g och riv den i matberedaren tillsammans med morötterna
  5. Blanda de torra ingredienserna.
  6. Tillsätt apelsin och citronskal och blanda. 
  7. Mixa smöret mjukt, tillsätt strösocker, brunfarin och vispa ordentligt i 2-3 minuter.
  8. Vispa in ägg till en pösig smet.
  9. Tillsätt halva mjöl mängden och mixa sedan resten av mjölet och mixa.
  10. Tillsätt apelsinjuicen och mixa tills smeten blir homogen, tar en minut.
  11. Vänd ner rivna morötter och ingefära, blanda med en slickepott.
  12. Dela smeten jämt i båda bakformarna.
  13. Grädda cirka 35 minuter i lägre delen av ugnen. Grädda gärna båda samtidigt om du får plats i ugnen.
  14. Vänta cirka en kvart sedan vänd bakformarna upp och ner och låt morotkakorna svalna helt, helst övernatt.
Fyllning:
  1. Mixa smör, vaniljsocker och florsocker till en slät smet.
  2. Tillsätt Filadelfia ost och mixa igen till en slät smet.
  3. Häll i resten av ingredienserna och blanda med en slickepott till en homogen och mjuk smet.
  4. Spara 1 1/2 dl fyllning till frosting.
Vitchoklad frosting:
  1. Mixa smöret lent.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna.
  3. Mixa in Filadelfia fyllningen.
  4. Häll sakta på de smälta chokladen och mixa undertiden tills all choklad har inkorporerats i smeten.
Montering av morotskakan:
  1. Skär båda kakorna i mitten.
  2. Ta åt sidan 1 1/2 dl av fyllningen och dela resten i tre lika portioner.
  3. Bred varje portion på tre kakbottnar och lägg de över varandra till en enda kaka.
  4. Bred frostning på morotskakan.
  5. Garnera med syltat ingefära, kanderad apelsin och morot.
Lycka till!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar