måndag 4 februari 2013

Müsli GI/LCHF

Sedan jag började göra min egen müsli har jag verkligen slutat köpa färdiga flingor eller müsli. För det första för att jag vill testa olika kombinationer av smaker och för det andra vill jag äta gott och hälsosamt utan några konstiga tillsatser och överdrivit mycket socker i.
Här kommer en müsli-variant som man blir länge mätt på och inte bara det utan att den smakar så himla gott särskilt med naturell yoghurt! Jag brukar göra en stor sats för att müslin håller sig länge i en tät burk, minst två månader.

 
Ingredienser, en stor sats på ca 1500 g:

  • 1 påse hasselnötter, 200 g, grovt hackade
  • 1 påse sötmandel, 200 g, grovt hackade
  • 3 dl valnötter, om tillgängligt, grovt hackade
  • 1 påse kokosflingor, 200g
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl havregryn (uteslutas för LCHF:are)
  • 3/4 dl olivolja
  • 2 dl torkad blåbär, kan uteslutas
  • 2 dl torkad hallon, Kan uteslutas
  • 2 msk honung
  • 1 msk mald kanel
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. I en bakplåt, blanda kokosflingor, havregryn och linfrö. Rosta tills kokosen har fått guldbrunfärg.
  3. Blanda resten av ingredienserna förutom bären, olivoljan, kanel och honung.
  4. Rosta i ca 25 minuter. Rör om då och då tills du tycker att nötterna har fått en bra rostsmak.
  5. Ta ut bakplåten från ugnen och låt svalna i 5 minuter.
  6. Rör i olivolja, kanel och honung och sist bären (man blandar bäst genom att gnugga müslin lätt mellan handflatorna, ta gärna rena diskhandskar på så att du inte bränner dig).
  7. Låt svalna helt innan du förvarar i glas- eller plastburkar.
 
 Müslin är uppskattad som en fin gåva. Var kreativ och gör egna fina presentburkar och ge bort till vänner och familj när du är på besök!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Bästa müslin ever!! ��
    /Jennie

    SvaraRadera