tisdag 5 februari 2013

Bjudbröd/festive bread


Det är ju kul att baka brödbollar och ge dem en festlig form särskilt när man ska bjuda gästerna på.
Det här är ett enkelt brödrecept där man glest sätter ihop degbollarna och formar de till en bollkrans eller varför inte en egen favorit form. Gästerna får bryta av sin brödbit som passar till vilket smörgås pålägg som helst.
 
Ingredienserna till två sådana brödkransar, 18 bullar/krans:
  • Ett paket jäst, 50 g
  • 1 liter ljummet vatten
  • 1 dl olja, helst olivolja
  • 3 msk ljussirap
  • 1 1/2 msk salt
  • 3 dl rågsikt
  • 1400 g Mannitobamjöl eller specialmjöl, (ca 2,3l)
  • Ett vispat ägg till pensling
  • Vallmo eller sesamfrö
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. I en deg assistent eller en stor skål lös upp jäst och sirap i det varma vattnet.
  3. Häll i oljan.
  4. Blanda de torra ingredienserna och häll dem över vätskan.
  5. Bearbeta degen i cirka 8 minuter.
  6. Låt jäsa i 30 minuter eller tills degen har fördubblats i storleken.
  7. På ett mjölat bord, dela degen i två stora bollar.
  8. Dela varje deg boll i 18st små och lika stora och runda bollar =36
  9. Glest ställ 18 små bollar/bakplåt (smord eller med bakplåtspappar på) som bilden ovan. Du får två brödkransar/ 2 bakplåtar.
  10. Låt jäsa i 20 minuter eller tills bollarna har fördubblat sin storlek.
  11. Pensla med vispat ägg och sedan strö fröna på.
  12. Grädda i 20-25 minuter eller tills brödet har gått fin färg.
  13. Låt svalna med bakduk på.
 
Lycka till
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar