tisdag 5 februari 2013

Cake pops/ my own recipe

Vad populärt det har blivit med cake pops. Man hör både stora och små pratar om dessa små godisbitar. Första gången jag smakade på en sådan var då när en kollega gjorde gigantiska välsmakande cake pops. De var stora chokladbollar med choklad-orio och Filadelfia ost i som grundsmet.
Man bakar cake pops utan ugn :-). Grunden till smeten kan man bestämma själv, antingen sockerkaka eller någon kex sort mixade till smulor. Vad man binder smulorna med är en smaksak också beroende på vad man vill att det ska smaka.
Här kommer recept på två olika sorter cake pops som jag gjorde som julgodis.
 
 
De vita bollarna:
  • 1/2 sats lemon curd (2 1/2 dl) (görs hemma eller köpes i glasburk)
  • 6 st citron lakrits käck (långa godis stavar)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 paket digestive kex (400g+200g) krossade i mixern
  • En vitchoklad kaka 200g
Gör så här:
  1. Hacka med kniv och smält citronlakritsen i grädden över svag värme. Grädden får inte koka.
  2. Kyl ner grädden genom att låta kastrullen bada i mycket kallt vatten tills innehållet har svalnat helt.
  3. Vispa grädden till hårt skum.
  4. Blanda lemon curd med grädde-lakrits mixen. Häll blandningen över den krossade digestivekexen. Blanda väl (eller kör mixern fort för knappt en minut) till en tjock smet (blir som deg).
  5. Forma smeten till små bollar. Doppa i smält vitchoklad. Låt stelna.
De bruna bollarna:
  • 1 paket filadelfiaost 200g
  • 1-1 1/2 paket digestivekex
  • En burk kokt kondenserad mjölk, finns i ICA-butiker att köpa. Obs kokad ska den vara (som karamell eller kolasås)
  • 1 msk vaniljsocker.
  • 2 msk malda nötter till garnering
Gör så här:
  1. Krossa kexen i mixern. Blanda in Filadelfia ost, kolasåsen och vaniljsockret.
  2. Blanda väl (i mixern förstås snabbt för ca i minut) till en tjock smet.
  3. Forma till bollar och doppa i smällt mörk eller mjölkchoklad.
  4. Garnera med malda nötter.
  5. Låt stelna.
 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar