söndag 24 februari 2013

Godaste scones

Kvällsmat, vad får det bli ikväll? Trött på alla dessa mackor eller matrester som man stoppar i sig bara för det är snabbt och enkelt! Det är väl inte fel att äta varma krispiga och väldoftande scones till en kopp te och favorit pålägg på bara 20 minuter?? Så blev det på en söndagkväll, ojojoj vilka njutningsbara scones som ni får receptet på här! Sätt igång och prova, busenkelt och så himla gott.......:-)

Ingredienser, 12 medelstora scones:
  • 500g vetemjöl, ca 9 dl
  • 1/2 dl socker, ta 1 msk istället om du inte vill ha söta scones
  • 100g smör, kylskåpskallt
  • 1 krm salt
  • 2 dl grädde, kylskåpskall
  • 2 dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
  3. Finfördela smöret i mjölblandningen tills det blir en kornig konsistens, som grov sand. Arbeta gärna med fingertopparna.
  4. Häll i mjölk och grädde och bearbeta smeten lätt bara så att degmassan kommer samman och blir en enda klump.
  5. Vänd ner degen på ett mjölat bord och jämna den med handflatorna till en rund boll.
  6. Kavla degen 2 cm tjock och stansa med en kakform 12 stycken runda kakor.
  7. Pensla kakorna rikligt med grädda.
  8. Grädda cirka 12-15 minuter (av misstag gräddade jag vid 180°C i 17 minuter och det gick bra ändå!).
  9. Servera med ost och sylt eller marmelad. Tar man den osötad scones varianten så kan man servera med skinka och andra sorters pålägg.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar