tisdag 5 mars 2013

Napoleon bakelse

Dags att baka igen till torsdags fikat! Jag ville utmana mig själv i att baka något svårare än att blanda ihop en sockerkaka eller en kanel krans. Orkar jag fixa 30 stycken Napoleon bakelser till en hel avdelning?? Asch, jag gjorde ett försök efter att ha fått tips av en kollega att man kan göra de till minibakelser och så blev det! Men oj vad svårt det var att baka Napoleon bakelse i miniatur! Hellre stora stadiga!! Prova och ni ska få se vad jag menar :-)


Recept, 20st mini Napoleon bakelser:
  • En sats smördeg (receptet kommer i ett nytt inlägg) finns även i frysdisken i matbutiker, 500g
  • 5 dl vispad grädde
  • 1 dl ekologisk äppelmos
  • 1 dl hallonsylt
  • 2 dl vanilj kräm, receptet nedan
  • 1 dl sockerkristyr, receptet nedan
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär smördeg i 60 lika stora rektanglar och lägg de på bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Nagga smördegbitarna med gaffel.
  4. Grädda i cirka 15 minuter.
  5. Följer man mitt smördeg recept: kavla degen till 80x25cm stor rektangel innan du skär till 40 rektanglar.


Vaniljkräm:
  • 4 äggulor
  • 1/2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 50g smör
Mixa äggulor, socker, vetemjöl och vaniljsocker.
Koka mjölk och grädde tillsammans och häll över äggblandningen under kraftig omrörning.
Fortsätt koka på svagt värme tills krämen tjocknar.
Ta av värmeplattan och tillsätt smöret. Mixa tills smöret försvinner i krämen.
Täck med plastfolie och låt svalna helt.

Sockerkristyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Blanda ihop till en tjock smet.

Sätt ihop Napoleon bakelser:
Bred 1/2 tsk  äppelmos på en bit gräddad smördegplatta.
Spritsa eller bred vaniljkräm på äppelmoset, cirka 1 msk.
Lägg en till smördegplatta på.
Spritsa vispad grädde på den andra plattan, cirka 5 msk.
Lägg en tredje platta på grädden.
Bred en tsk hallon sylt på tredje plattan.
Ringla sockerkristyr på hallonsylten och marmorera.
Voila! En fantastisk fin och så himla god bakelse!
Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar