lördag 23 mars 2013

Brylépudding/Créme caramel

Wiggly jiggly flan
Det är vad brylépudding är!

Det går så snabbt och enkelt att förbereda denna dallrande dessert. Det är fiffigt att göra iordning många portionsformar en eller flera dagar i förväg. Desserten står sig fint i kylskåp och serveras kall med grädde och bär och kanske en bit rån.
Igår hade jag en förnimmelse om att jag kanske får ett trevligt besök på lördag då satt jag igång och gjorde åtta stycken portioner créme caramel. Rätt som det är knackade det på dörren och en kollega med sin fina dotter kom in och hälsade på då vi tillsammans njöt av den goda wiggly jiggly grejen :-)
Så himla lätt och gott var det!
Karamelliserad sockerlag:
  • 1 3/4 dl socker
  • 2/3 dl vatten
Smörj portionsformarna med lite smält smör.
Koka socker och vatten tills sockret karamelliserats och fått gyllenbrun färg sedan häll i portionsformarna. Fördela hela satsen jämnt i alla formar men akta så att du inte bränner dig! se bilden nedan.
Till 8st portionsformar á 1 1/4 dl behöver du till äggkrämen:
  • 7 1/2 dl mjölk 3%
  • 1/2 dl strösocker
  • 4st medelstora ägg
  • 1msk vaniljsocker
  • 2 msk marsanpulver
 Gör så här:
  1. Värm mjölken i en kastrull. Ta av värmen strax innan mjölken börjar koka (den får inte koka).
  2. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker i ett par minuter.
  3. Rör ner äggblandningen i den varma mjölken.
  4. Fördela äggkrämen jämnt i portionsformarna (rinnig ska den vara).
  5. Koka cirka 1 1/2 liter vatten och häll det i en djup bakplåt.
  6. Lägg portionsformarna i bakplåten så att vattnet täcker halva volymen, se bilden ovan.
  7. Grädda i 35 minuter.
Äggkrämen ska inte vara rinnig efter gräddningstiden. Den ska vara lite dallrig när man skakar formen.
Låt kallna i rumstemperatur sedan ställ i kylskåp ett par timmar eller övernatt tills puddingarna stelnar helt.
Stjälp upp genom att försiktigt dra runt puddingen (länges kanten) med kniv. Placera en portionstallrik på puddingsformen och vänd upp och ner. Skaka lite om så behövs tills puddingen lossnar. Observera att karamellvätskan rinner ut på tallriken i överflöd. En del karamell sitter fast i portionsformarna därför lägger man de i blöt länge innan de diskas.
Man kan även smaksätta äggkrämen med olika kryddor efter behag. Variera mellan kardemumma, kanel och muskotnöt, citron eller apelsinskal, eller varför inte med en favorit likör.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar