måndag 11 mars 2013

Grillad lax med spenatknutar

Fiskrätter ska vara enkla, snabba och goda! Den här laxrätten fixar man på 40 minuter. Nyttigt, snabbt, festligt och så himla gott!!

Du behöver:
En lax sida på 1 kg
Citronkrydda
1 msk rapsolja

Olja, krydda och grilla laxen i ugnen, helst uppochner vänd, vid 220°C tills laxskinnet lossnar (gör ett test innan du plockar ut fisken). 
Spenatknutar: 
12st filodegblad
250 fryst spenatblad, upptinat
2 lättkokta potatisar
2 krm mald muskotnöt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 gullök
2 msk olivolja
1 dl riven gräddost

Börja med att förbereda fyllningen:
Hacka lök och stek lite lätt i olivoljan.
Tärna potatisarna och stek dem med löken i cirka 5 minuter.
Pressa spenatbladen från allt vatten (mellan handflatorna).
Lägg spenaten i stekpannan med löken och potatisen och stek i ytterligare 5 minuter.
Krydda och salt.
Olja en muffinplåt.
Vik ett filodegblad en gång, pensla med lite olja och vik igen (du får en fyrkantig bit med fyra lager filodegblad).
Lägg det vikta bladet i ett muffinshål.
Fyll varje muffinshål med spenatfyllningen ända upp.
Lägg lite mindre än en matsked rivenost och vik ihop filodegen.
Pensla med olivolja och grädda vid 180°C i cirka 20 minuter eller tills knutarna har fått en fin färg.

 
 Servera med en klick turkisk yoghurt eller créme fraische
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar