tisdag 5 mars 2013

Nammoura/mannagrynskaka

Nammoura är en orientalisk kaka vanligen bakad i stora bakplåtar på mannagryn och sockerlag. Sötman justeras efter smaken. Vissa vill att kakan ska smaka mycket sött medan andra inte. Kakan smaksätts med rosenvatten men många väljer att tillsätta kokosflingor i Nammouran. Köper man denna kaka i ursprungsländer så är den garanterat utan kokos.
Personligen tycker jag om Nammoura med eller utan kokos. Konsistensen och smaken påminner mycket om mandelmassa trots att kakan är nöt fri (förutom för garnering om man väljer mandel till exempel). Man kan välja att baka Nammoura på mjölk eller yoghurt.
Ingredienserna, en bakform 20x30cm (cirka 25 bitar):
  • 500g mannagryn
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 250ml naturell yoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 100g smält smör
  • 1 msk rosenvatten
Sockerlag:
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk rosenvatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Börja med sockerlag: Koka ihop vatten, socker och citronsaft i cirka 5 minuter på medel värme.
  3. Ta av värmen och tillsätt rosenvatten. Rör om och låt stå tills kakan är färdigt gräddad.
  4. Smörj bakplåten med smör, behövs inte mjölas.
  5. Blanda alla de torra ingredienserna utan bakpulver.
  6. Tillsätt yoghurten och blanda väl med en träslev eller för hand.
  7. Tillsätt smöret och blanda väl.
  8. Tillsätt bakpulver och blanda försiktigt.
  9. Häll smeten i bakformen och jämna med en spatel eller med en blöt hand.
  10. Grädda i cirka 40 minuter.
  11. Häll den varma sockerlagen på den varma kakan och låt svalna.
  12. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
  13. Garnera och servera.
Lång hållbarhet på kakan i kylskåp!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar