torsdag 14 februari 2013

Aprikoskakor, les marguerites

Dessa kakor bakade jag till min älskade syster Rima. Sommaren 2012 var vi ute tillsammans och storhandlade då passerade vi ett konditori där hon pekade ut dess kakor och sa att de var hennes favoriter. Idag när jag ändå höll på att baka till alla hjärtansdag passade jag på att även prova denna recept. Än en gång lyckas man ytterligare med en sorts småkakor och syrran kommer att uppskatta receptet då hon själv kan baka dessa delikatesser till sina fina ungar.

Ingredienser, 20st:
  • 125 g smör, 1 1/4 dl
  • 250 g vetemjöl, 4 3/4 dl
  • 1 tsk bakpulver, eller 6 g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 rivet skal av en citron, kan uteslutas
  • 1 ägg
  • 100 g strösocker, drygt 1 dl
  • 100 g aprikosmarmelad



Gör så här:
Vispa ägget och strösocker pösigt.
Skär smöret i små tärningar.
Blanda dem torra ingredienserna och lägg dem i matbredaren.
Lägg smörbitarna i matbredaren och mixa till en grynig blandning
Häll blandningen på bakbordet och tillsätt ägg och socker mixen.
Bearbeta för hand  tills äggmixen integreras med smulorna och blir en smidig smet som inte fastnar på händerna och bakbordet, men knåda inte för mycket.
Platta degen lite och lägg den i plastfolie.
Ställ degen i kylskåpet i en timme.
Sätt ugnen på 180°C.
Ta ut degen och kavla på ett mjölat bord. Degen kan spricka i kanterna men den går ihop igen under tiden du kavlar (den blir mindre kall).
Stansa med en rund kakform, pepparkakform eller ett glas 3mm tjocka kakor.
Med en spritstipp eller ett litet lock stansa hälften av kakorna i mitten så att ett litet hål fås i mitten av kakan.
Lägg kakorna på en bakplåt och grädda i 10-12 minuter.
Stjälp upp plåtarna från ugnen och låt kakorna kallna helt på plåten.
Lägg en tsk aprikosmarmelad på en hel kaka och bred den på nästan hela kakan.
Sikta florsocker på de ihåliga kakorna och lägg de som ett locka på de andra kakorna med marmelad på.
Färdigt!

De här kakorna smakade lite ägg tyckte jag. De var fastare i konsistensen vilket gjorde att det var lättare att jobba med höll fin form efter gräddningen. Man kan använda sig av hallon hjärtans recept till dessa kakor om man vill ha en smörigare smak!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar