tisdag 5 februari 2013

Foccacia


Foccacia är den italienska versionen av ett franskt brytbröd som heter Fougasse. I Spanien kallas brödet för Hogaza. Det är inte bara ett fint bröd som serveras till middagsbjudningar utan att det är smakrikt och friskt som påminner om medelhavs dofter och aromer.
Här bakade jag en nyttigare variant av brödet och bytte ut vetemjölet mot durumvete och grahamsmjöl. Brödet blir så vackert med körsbärstomater och färsk rosmarin. Just att det ringlas rikligt med olivolja på innan det gräddas gör att brödet får en så himla fin färg.
Jag vet inte om någon håller med mig men det här brödet kan ätas som det är utan tillbehör men en vanlig ostbit eller mozzarella toppar smaken så graciöst!
 
 
 
 
Detta behövs till två stycken Foccacia, cirka 28-30cm i diameter:
  • 700 g durumvete
  • 300 g grahamsmjöl
  • 1 paket jäst 
  • 1/2 dl olivolja + extra olivolja att ringla över  
  • 6-7 dl varmt vatten, 38°C
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk socker
Till garnering
  • 150 g körsbärstomater
  • 1/2 burk soltorkade tomater, cirka 50 g
  • 10 kvistar färsk rosmarin
  • Grovt havssalt, ca 25 g
Gör så här:
  1. Blanda ihop dem torra ingredienserna förutom saltet.
  2. Lös jästen i det varma vattnet och tillsätt olivoljan. Häll detta över de torra ingredienserna.
  3. Arbeta samman degen i cirka fem minuter.
  4. Tillsätt saltet och fortsätt bearbeta degen i ytterligare fem minuter. Dubbla tiden behövs om degen knådas för hand. Degen ska kännas elastisk och seg.
  5. Låt degen jäsa i cirka en timme.
  6. Olja två lika stora bakformar, helst i gjutjärn.
  7. Dela degen i två lika delar.
  8. Platta degen i formarna till 2 cm tjock degbotten.
  9. Gör ett mönster i degen genom att trycka ner tummen horisontellt och vertikalt några gånger som på bilderna ovan då det formas gropar i degen.
  10. Tryck ner en körsbärstomat i varje grop i ena formen.
  11. Tryck ner en bit soltorkade tomat i varje grop i den andra formen.
  12. Stick ner några fem rosmarin kvistar i varje form.
  13. Strö grovt havssalt över båda degarna.
  14. Ringla över olivolja riktigt.
  15. Låt jäsa i 20 minuter eller tills degen har fördubblats i storleken.
  16. Sätt ugnen på 210°C.
  17. Grädda brödet i 30-35 minuter.
  18.  Låt svalna.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar