torsdag 14 februari 2013

Shortbread/cookies

Den ständiga jakten efter det perfekta deg receptet. Här testade jag tre olika recept som blev till hallonhjärtan, aprikoskakorna och i det här receptet (som delades i två delar) en stor rund kaka och 10 små fyllda kakor.  

Ingredienserna:
  • 50 g florsocker, 3/4 dl
  • 250 g smör, kylskåpskall, cirka 2 3/4 dl
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 3/4-2 dl maizena (majsstärkelse)
  • 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Hacka smöret i små tärningar och lägg i de torra ingredienserna.
  4. Bearbeta för hand eller i mixern till en smidig deg som håller ihop och inte klibbar sig verken på fingrarna eller på bakbordet.
  5. Dela degen i två lika delar.
Del 1 bakas direkt enligt följande:
  1. Forma den ena delen till en rund stor kaka, cirka 24 cm i diameter.
  2. För över kakan på en bakplåtspapper.
  3. Dela den med en kniv i åtta delar, se bilden ovan.
  4. Tryck ner tummen två gånger på varje i utkanten av varje bit av kakan.
  5. Baka kakan i 12-14 minuter.
  6. Låt svalna helt.
  7. Dekorera med en god kräm och valfri frukt strax innan servering.
Del 2, 10st små kakor:


  1. Låt degen vila i minst en timme eller övernatt i kylskåpet.
  2. Kavla degen till en 3mm tjock ark.
  3. Stansa till önskade formar och baka i 180°C varm ugn i cirka 10-12 minuter.
Man kan följa beskrivningen till hallonhjärtan eller aprikoskakorna om man vill ha dubbla ifyllda kakor.

Bland de tre provade recepten tyckte jag mest om denna recept!!
Lycka till

2 kommentarer:

  1. Hej Lina!
    Ville bara säga att vi saknar dig (och dina kakor) här :) Hoppas du är tillbaka snart.
    Kram Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack snälla Emma, saknar er med :-)
      Förhoppningsvis börjar jag jobba på torsdag. Imorgon bakar jag åt er då blir det fika på torsdag " made by me" :-)
      Hälsa till alla och vi ses snart.
      Kram/Lina

      Radera