torsdag 7 februari 2013

Choklad jitterbugg

Jag har tidigare provat baka jitterbugg men var missnöjd med hur marängen sjunker i mördegen och hela kakbiten blir tillplattad vid gräddningen. Den här gången provade jag en annan variant av mördeg och tillsatt kakaopulver till bara för omväxlingsskull och dessutom testade jag italiensk maräng istället för den franska marängen som höll konsistensen under gräddningen.
För att tala sanningen så tyckte jag mera om de klassiska jitterbuggen faktiskt men även den här var så himla god!
 

 
Detta behövs till 25-30st:
Mördeg:
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl finmald sötmandel
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Maräng, fyllningen alltså :-)
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
Gör så här:
  1. Blanda smör, socker och ägg till en smet. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem till smör smeten. Blanda till en fast deg.
  2. Plasta degen med plastfolie och låt den vila cirka 1 timme i kylskåpet.
  3. Marängen: Lägg en glasskål eller värmetålig bunke över en kastrull med kokande vatten på svagt värme ( precis som när du smälter choklad).
  4. Bland äggvitorna med sockret i bunken och rör om sakta tills sockret har smält. Detta tar mindre än fem minuter. Äggviteblandningen får inte överstiga 50°C.
  5. Ta bunken av värmen och vispa äggvitorna med elvisp till en tjock och glansig maräng. Detta händer under tiden du vispar och marängen blir kall och har blivit rumstempererad.
  6. Kavla ut mördegen till en rektangel, ca 3mm tjock.
  7. Bred marängen på och rulla försiktigt ihop degen som en rulltårta.
  8. Låt mördegsrullen vila 1-2 timmar i kylskåpet.
  9. Sätt ugnen på 190°C.
  10. Skär rullen i centimeter tjocka bitar.
  11. Lägg bitarna på en bakplåtspapper och grädda i cirka 15 minuter.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar