torsdag 7 februari 2013

Strawberry dream/Jordgubbsdröm till midsommar

 
Vad är godare än att frossa i smakfulla och saftiga svenska jordgubbar då säsongen är i fullfart! Till midsommarfesten, då vi var bjudna hos vänner till deras fina sommarstuga vid Vänern, bakade jag en somrig rulltårta som i grunden är en Pinocchiotårta. Faktumet är det att jag inte visste om det skulle gå bra att rulla tårtbottnen istället för att göra den till rektangulär klassisktårta. Men visst, det gick utmärkt och här kommer en stilig, frasig och otrolig god och frisk sommartårta!

Ingredienser: 
Tårtbotten består av två delar:
Del 1, sockerkaksmet:
  • 75 g smör, rumstempererad
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 msk mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
Del 2, maräng:
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån


Fyllning:
  • 2 dl vispad grädde + 1 dl till garnering
  • 2 msk cointreau/citruslikör
  • 300 g färska jordgubbar + 200 jordgubbar till garnering
Gör så här:
  1. Del 1: Vispa smör och socker. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en homogen smet.
  2.  Del 2: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret gradvis under vispning.
  3. Bred sockerkakasmeten på ett bakplåtspapper placerad på en bakplåt.
  4. Bred marängen på sockerkakasmeten.
  5. Garnera med mandelspån och grädda vid 150°C cirka 40 minuter.
  6. Låt svalna helt.
  7. Vänd tårtbottnen upp och ner med hjälp av en köks duk.
  8. Fyllning: Blanda försiktigt den vispade grädden med citruslikören och bred på tårtan
  9. Skär 300 g jordgubbar i mindre bitar och täck hela grädde ytan länges hela tårtbottnen.
  10. Rulla ihop tårtan, se bild.
  11. Garnera med grädde och jordgubbar.
Ohhh, så himla gott!! Man får aldrig nog av denna himmelska ljuvliga tårtan!

 
Lyck till!

1 kommentar:

  1. den bästa tårtan som finns!! Sååå god! Puss på dej svärmor

    SvaraRadera