Smörgåstårta är egentligen den enklaste och finaste och inte minst den godaste kalla mackan man kan bjuda på. Folk uppfattar smörgåstårta som festlig mat men för mig är det bara kalla eleganta och näringsrika mackor som man kan njuta av i några dagar i rad om man har gjort en ganska stor smörgåstårta. Den blir bara godare när den står i kylen då alla smakerna smälter samman till något så obeskrivligt gott.
Färdigt beställda smörgåstårtor brukar smaka mycket sött och fyllningarna brukar vara mäktiga och fattiga på ingredienserna därför gör jag alltid smörgåstårtan själv. Prova gärna den här smörgåstårtan med en frisk orientalisk fyllning, lätt och smakrik.
Börja alltid att göra smörgåstårtan i ordning dagen innan den serveras. Garneringen sker några timmar innan (1-6 timmar).
Ingredienser till 25 x 25cm stor smörgåstårta, 25 stora bitar alltså:
- En stor finhackad purjolök
- Ett paket fryst dill
- 2 dl hackad smörgåsgurka
- 3 burkar tonfisk filébitar i olja, avrunnen
- 6st hårdkokta ägg, hackade
- 1 1/2 msk salt
- 1 1/2 msk svartpeppar
- Rivenskal av en halv citron
- 200 g + 200 g créme fraiche 15% (totalt 2 burkar á 2 dl)
- 200 g + 100 g turkisk yoghurt, 10%
- 175 g + 100 g citronmajonäs
- En limpa bröd, vit eller grov franska, osötat alltså
Till garnering: låt dig inspireras av befintliga råvaror i matbutiker och sätt din egen prägel på smörgåstårtan.
Gör så här: bilder på hopsättande av denna tårta finns i 27 juni inlägget 2013 förstås.
- Blanda ihop alla ingredienserna förutom yoghurt och créme fraiche.
- I en separat skål blanda 200 g créme fraiche, 200 g turkisk yoghurt och 175 g citronmajonäs.
- Häll smeten på dem andra ingredienserna och blanda med en slickepott eller stor sked.
- Låt vila under tiden du skär bort kanterna på brödskivorna och jämnar de tills de blir lika stora.
- Ställ ett lager av brödskivorna (2,5 x 2,5 brödskivor) tills du har bildat en kvadratisk brödbotten. Fyll med hälften av tonfiskfyllningen och bred över hela ytan.
- Ställ ett brödlager på fyllningen och häll den andra halvan av tonfiskfyllningen på brödlagret och bred ut jämnt.
- Ta ett sista brödlager över tonfiskfyllningen. Nu har du fått en fin och jämn kvadratisk smörgåstårta.
- Blanda 200 g créme fraiche, 100 g turkisk yoghurt och 100 g citronmajonäs till en jämn smet och spackla smörgåstårtan med.
- Täck med plastfolie över natt. Nu har du fått en stabil tårta som inte glider isär när man skär i den.
- Ta av plastfolie och garnera
Lycka till :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar