Världens godaste morotskaka, det lovar jag!!
Ingredienser, 2 st 24cm i diameter: Blir 4 bottnar till en enda kaka
- 1 liter rivna morötter
- 30 g färsk riven ingefära
- 200 ml färskpressad apelsinjuice
- 5 medelstora ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 1/4 dl brun farin
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk rivet apelsinskal
- 1 msk rivet citronskal
- 1/2 tsk salt
- 1 msk mald kanel
- 200 ml rapsolja, 2 dl
- 6 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- 200 g valnötter, kan uteslutas.
- 100 g russin, kan också uteslutas
- 300g Filadelfia ost
- 100g smör, rumstempererat
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- Rivet skal av en halv citron, helst ekologisk
- Rivet skal av en halv apelsin, helst ekologisk
- 1/4-1/2 dl färsk pressad apelsinjuice
- 1 dl naturell yoghurt
- 1 1/2 tsk ingefära
- 250g smör, rumstempererat
- 175g vitchoklad, smält. Jag använde Marabous vaniljchoklad 185g
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 2 dl florsocker
- 1 1/2 dl av Filadelfia fyllningen
- Kanderat apelsinskal
- Syltad ingefära Kanderade hyvlade morötter
- Sätt ugnen på 180°C
- Olja och mjöla två runda östagbara ugnsformar.
- Riv morötterna i en matberedare och mät upp drygt 1 L.
- Skala en bit ingefära, cirka 30g och riv den i matberedaren tillsammans med morötterna
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt apelsin och citronskal och blanda.
- Mixa smöret mjukt, tillsätt strösocker, brunfarin och vispa ordentligt i 2-3 minuter.
- Vispa in ägg till en pösig smet.
- Tillsätt halva mjöl mängden och mixa sedan resten av mjölet och mixa.
- Tillsätt apelsinjuicen och mixa tills smeten blir homogen, tar en minut.
- Vänd ner rivna morötter och ingefära, blanda med en slickepott.
- Dela smeten jämt i båda bakformarna.
- Grädda cirka 35 minuter i lägre delen av ugnen. Grädda gärna båda samtidigt om du får plats i ugnen.
- Vänta cirka en kvart sedan vänd bakformarna upp och ner och låt morotkakorna svalna helt, helst övernatt.
- Mixa smör, vaniljsocker och florsocker till en slät smet.
- Tillsätt Filadelfia ost och mixa igen till en slät smet.
- Häll i resten av ingredienserna och blanda med en slickepott till en homogen och mjuk smet.
- Spara 1 1/2 dl fyllning till frosting.
- Mixa smöret lent.
- Tillsätt de torra ingredienserna.
- Mixa in Filadelfia fyllningen.
- Häll sakta på de smälta chokladen och mixa undertiden tills all choklad har inkorporerats i smeten.
- Skär båda kakorna i mitten.
- Ta åt sidan 1 1/2 dl av fyllningen och dela resten i tre lika portioner.
- Bred varje portion på tre kakbottnar och lägg de över varandra till en enda kaka.
- Bred frostning på morotskakan.
- Garnera med syltat ingefära, kanderad apelsin och morot.
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar