Savarängtårta bakas inte på samma sätt som en vanlig sockerkaka. Här tillsätts inte socker i smeten (bara lite för jäsningsskull) och jäst använder man istället för bakpulver. I grunden så är savarängsmeten en briochedeg. Savarängsötman kommer från sockerlagen som den färdiga savarängen får suga åt sig när den är färdiggräddad.
Smeten får knådas länge vilket gör att den blir smidig och mjuk och resulterar i en svampig kaka som suger år sig mängder av vätska utan att det rinner ut från kakan när man skär i den eller när man tar en tugga av den. Hm, ni måste få prova denna kaka så ni förstår vad jag pratar om! Jag säger bara att den är farligt god! Har man väl ätit en bit så vill man ha hela tårtan :-) Konsistensen kommer jag inte att snacka om, ni måste uppleva den själv.
Detta behövs till en 25cm i diameter bakform, helst löstagbara kanter:
Deg:
- 1/2 paket jäst
- 2 dl ananasjuice, 37°C, värms lite i mikron
- 1 msk socker
- 5 1/2 dl vetemjöl
- 3st medelstora ägg, lätt uppvispade
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 krm salt
Sockerlag med rom i:
- 3 dl ananasjuice
- rivet skal av en halv citron
- 2 1/2 dl socker
- 1 1/4 dl rom, helst mörk
Gör så här:
- Smörj och mjöla bakformen
- Lös upp jästen i den ljumna ananasjuicen
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt den upplösta jästen, äggen och smöret. Bearbeta med hand för fem minuter.
- Täck och låt jäsa i en varm plats. Det tar cirka 40 minuter då degen har rest sig ordentligt och blivit bubblig.
- Sätt ugnen på 190°C
- Bearbeta degen igen så att luftbubblorna pyser ut och häll smeten i bakformen
- Täck med plastfolie och låt jäsa igen i cirka 15 minuter.
- Grädda i cirka 30 minuter eller tills savarängen har fått en fin färg.
- Sockerlag:
- Lägg ihop alla ingredienser i en kastrull förutom rom.
- Koka sockerlagen i cirka 15 minuter på svagt värme, rör om då och då.
- Stäng av värmen och tillsätt rom.
- Sila bort citronskalet.
- Vattna savarängen med sockerlagen i omgångar tills kakan har sugit åt sig all vätska.
- Låt svalna
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar