tisdag 7 maj 2013

Cream cheese pound cake/sockerkaka

 
När man bakar Pound cake håller man sig till regeln som säger att man tar en del av vardera smör, ägg, mjöl och socker, 1:1:1:1 och utan att tillsätta jäsningsmedel. Det finns stor variation vad man tillsätter från land till land. Vissa vill ha torkade bär eller frukt i, andra vill ha fluffigare konsistens så tillsätter de bakpulver osv...
Jag i alla fall tyckte att det blir för mycket socket om jag ska baka med denna regel och mäter drygt 7 dl socker . Nej, usch det blir för sött.

Ingredienser

  • 350g smör, rumstempererat
  • 225g Filadelfia ost
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk mandelextrakt (uteslutades i detta recept)
  • 6 ägg
  • 6 dl vetemjöl


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 165°C.
  2. Smörja och mjöla en 25 cm i diameter bakform.
  3. Vispa i degassistenten smöret till en lättare fluff.
  4. Tillsätt färskost och vispa någon minut.
  5. Tillsätt strösocker och vispa ett par minuter.
  6. I en separat bunke vispa ägg och vanilj lite lätt med en ballongvisp.
  7. Tillsätt 1/3 del av äggen över smeten och vispa runt några varv.
  8. Tillsätt 1/3 del vetemjöl och vispa lätt.
  9. Varva så med ägg och mjöl tills smeten blev tjock och luftig. Obs vispa inte för mycket annars blir kakan kompakt.
  10. Häll smeten i bakformen och släta ytan lite. Du kommer att behöva en slickepott för att ta ner smeten i formen för att smeten inte flytande utan tjock.
  11. Grädda i 75 minuter i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar