Tänkte hälsa på en äldre väninna så passar det bra när jag ändå hade allting hemma. Viola vilken fantastisk banankaka det blev med en lyckad kombination av choklad, rostade hasselnötter och julkryddor :-)
- En halv påse hasselnötter, rostat och grovhackat.
- 2 dl strösocker
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 4 mogna prickiga bananer
- 1 msk citronsaft
- Skalet av en liten ekologisk citron
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 smör, rumstempererat
- 1 msk rapsolja
- 2 ägg
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk ingefära
- 2 krm muskotnöt
- 1 krm salt
- 100 g mörkchoklad, hade inte mörk så tog jag mjölkchoklad
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa strösocker och muscovadosocker med ägg så fluffigt som det kan gå :-).
- I en annan bunke mosa bananerna med en gaffel. Det är OK om det finns bananklumpar kvar.
- Blanda bananmoset med citronsaft, citronskal och vaniljsocker.
- Vispa smöret i äggsmeten så fluffigt som möjligt.
- Blanda bananmoset i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
- Blanda all de torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt.
- Vänd ner mjölmixen i smeten och rör ordentligt tills allt har inkorporerats i smeten.
- Tillsätt chokladen hasselnötterna i smeten och rör tills allt har blandats.
- Smöra och bröa kakformen.
- Häll ner kaksmeten i formen.
- Grädda i 55 minuter.
- Låt kakan svalna helt.
- Stjälp upp kakan och pudra lite florsocker över innan kakan serveras.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar