söndag 19 maj 2013

Banankaka med hasselnötter och choklad

 
Har läst idag om att man inte ska slänga prickiga mogna bananer. Nyttiga och söta är dem så varför inte när man ändå har fyra sådana bananer som räcker till en banankaka och dessutom behöver jag inte springa till affären för att handla.
Tänkte hälsa på en äldre väninna så passar det bra när jag ändå hade allting hemma. Viola vilken fantastisk banankaka det blev med en lyckad kombination av choklad, rostade hasselnötter och julkryddor :-)

 
Ingredienser till en bakform på 15x22cm 
  • En halv påse hasselnötter, rostat och grovhackat.
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 4 mogna prickiga bananer
  • 1 msk citronsaft
  • Skalet av en liten ekologisk citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 smör, rumstempererat
  • 1 msk rapsolja
  • 2 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära
  • 2 krm muskotnöt
  • 1 krm salt
  • 100 g mörkchoklad, hade inte mörk så tog jag mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa strösocker och muscovadosocker med ägg så fluffigt som det kan gå :-).
  3. I en annan bunke mosa bananerna med en gaffel. Det är OK om det finns bananklumpar kvar.
  4. Blanda bananmoset med citronsaft, citronskal och vaniljsocker.
  5. Vispa smöret i äggsmeten så fluffigt som möjligt.
  6. Blanda bananmoset i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
  7. Blanda all de torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt.
  8. Vänd ner mjölmixen i smeten och rör ordentligt tills allt har inkorporerats i smeten.
  9. Tillsätt chokladen hasselnötterna i smeten och rör tills allt har blandats.
  10. Smöra och bröa kakformen.
  11. Häll ner kaksmeten i formen.
  12. Grädda i 55 minuter.
  13. Låt kakan svalna helt.
  14. Stjälp upp kakan och pudra lite florsocker över innan kakan serveras.

    Lycka till!

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar