Ingredienser till en långpanna på 35x40cm:
- 325g smör, rumstempererat
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 6 dl frysta bär (hallon och blåbär)
- 1 dl hallon- eller drottningssylt
- 4 äggvitor
- 2 1/2 dl strösocker
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner dem över äggblandningen och rör till en slät smet.
- Bred ut kaksmeten i en smord och mjölad långpanna.
- Grädda i cirka 25 minuter.
- Under tiden koka upp bären och sylten i en liten kastrull. Det tar cirka 10 minuter. Obs! Använder man färska bär så får bären läggas direkt på den gräddade kaksmeten utan att kokas).
- Gör iordning marängen under tiden bären svalnar (behöver inte svalna helt).
- Vispa äggvitorna till hårt och blankt skum.
- Tillsätt socker i omgångar och vispa undertiden till hård maräng.
- Lägg marängen i en spritspåse.
- Bred bären över den något svalna kakan.
- Spritsa marängen på bärtäcket.
- Grädda i cirka 25 minuter eller tills marängen har fått lite färg.
- Låt svalna helt och skär sedan i fyrkantiga bitar.
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar