fredag 12 april 2013

Sesame/pistachio vegetable oil shortbread

Oh vad jag blev sugen på att baka mina goda libanesiska kakor, som egentligen heter "Barazik". Mycket sesam och vegetabiliskolja i den för dem som passar sig för kolesterol och älskar att äta gott men nyttigt!
Detta behöves för en sats på 50 st kakor:
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl raps eller annan vegetabilisk olja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500g vetemjöl
  • 100g pistaschnötter, finhackade
  • 150g sesam
  • 5 msk flytande honung
  1. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker med ballongvisp i någon minut.
  2. Tillsätt olja och vispa ytterligare i en minut.
  3. Tillsätt hälften av mjölet och blanda tills allt mjöl inkorporerats i degen.
  4. Tillsätt resten av mjölet, pistaschnötter och bakpulver och knåda till en smet som håller samman och släpper från bunken eller bak ytan.Denna deg behöver inte vila och stå kallt i kylskåp. Man kan börja kavla och stansa små kakor med en gång.
  5. Kavla degen till 2-3mm tjock botten. Stansa ut små kakor cirka 50 st. Pensla med flytande honung.
  6. Doppa kakorna i honung som fungerar som lim för sesamfröna.
  7. Placera kakorna på bakplåt med smörpapper på, 25 kakor/plåt.
  8. Grädda i 12 minuter.
 Låt svalna i fem minuter innan du stjälper från plåten.
 Detta är små portionskakor som håller länge i en burk i rumspemperatur. Så himla gott, nyttigt och utan konserveringsmedel i :-)
 
 Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar