Japp, anledningen till de här två fina tårtor är torsdagsfika :-) Ja, igen!
- 6 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 3/4 dl strösocker
- 4 msk kakaopulver
- 1 tsk bakpulver
- 1tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 dl grädde
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 700g körsbärkompott i sirap, silad; bären i en skål för sig själv och sirapen i en annan skål
- 1/2 dl socker
- 2 msk körsbär likör (Cherry brandy), kan uteslutas
Vispa grädden med vaniljsocker.
Garnering: 200g mörk choklad, Syltade körsbär
- Sätt ugnen på 180°C.
- Separera äggen, äggulor i en skål och äggvitor i en annan skål, helst ren glasskål.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda de torra ingredienserna förutom socker och sikta de med en stor syl för att bli av med klumparna.
- Vispa äggulor och socker pösigt.
- Tillsätt mjölk och grädde och vispa någon minut.
- Rör ner mjöl blandningen och vispa till en slät smet.
- Blandaförsiktigt, med slickepott, den vispade äggvitan med kaksmeten tills man får en homogen och fluffig smet.
- Smöra och mjöla bakformen.
- Vänd ner smeten i formen.
- Grädda i 35 minuter.
- Vänta fem minuter innan du stjälper upp kakan från bakformen.
- Låt svalna.
- Skär kakan i tre bottnar.
- Vattna bottnarna med cirka 5 msk körsbärsaften som förbereddes innan.
- Lägg ett tjockt lager med grädde på, ungefär 1/3 del.
- Lägg hälften av bären på grädden.
- Lägg en tårtbotten på och täck med 1/3 grädde och resterande bären.
- Lägg sista tårtbottnen på och smeta den resterande grädden på.
- Garnera med riven choklad och syltade körsbär eller färsk körsbär om tillgängligt.
Så himla fint och så himla gott!
Lycka till!
Den var väldigt god och snygg! :)
SvaraRaderaKram emma