onsdag 17 april 2013

Black forest cake/Foret Noire

Foret Noire är det franska namnet på den här choklad/körsbärstårta. Den passar bra som jul tårta men när jag växte upp i Libanon så fanns Foret Noire på de allra finaste konditorier som en exklusive och dyr tårta! Det finns så många recept på chokladbotten men jag valde här att baka choklad chiffon bottnen. Den är mager och svampig vilket gör att den suger åt sig körsbärsaften man vattnar tårtbottnarna med.
Japp, anledningen till de här två fina tårtor är torsdagsfika :-) Ja, igen!

Ingredienserna avser en tårtform på 23 cm i diameter

  • 6 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 4 msk kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
Fyllning:
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 700g körsbärkompott i sirap, silad; bären i en skål för sig själv och sirapen i en annan  skål
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk körsbär likör (Cherry brandy), kan uteslutas
Blanda sirap, socker och likör.
Vispa grädden med vaniljsocker.
Garnering: 200g mörk choklad, Syltade körsbär
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Separera äggen, äggulor i en skål och äggvitor i en annan skål, helst ren glasskål.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Blanda de torra ingredienserna förutom socker och sikta de med en stor syl för att bli av med klumparna.
  5. Vispa äggulor och socker pösigt.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och vispa någon minut.
  7. Rör ner mjöl blandningen och vispa till en slät smet.
  8. Blandaförsiktigt, med slickepott, den vispade äggvitan med kaksmeten tills man får en homogen och fluffig smet.
  9. Smöra och mjöla bakformen.
  10. Vänd ner smeten i formen.
  11. Grädda i 35 minuter.
  12. Vänta fem minuter innan du stjälper upp kakan från bakformen.
  13. Låt svalna.
  14. Skär kakan i tre bottnar.
  15. Vattna bottnarna med cirka 5 msk körsbärsaften som förbereddes innan.
  16. Lägg ett tjockt lager med grädde på, ungefär 1/3 del.
  17. Lägg hälften av bären på grädden.
  18. Lägg en tårtbotten på och täck med 1/3 grädde och resterande bären.
  19. Lägg sista tårtbottnen på och smeta den resterande grädden på.
  20. Garnera med riven choklad och syltade körsbär eller färsk körsbär om tillgängligt. 
Så himla fint och så himla gott!
Lycka till!

1 kommentar: