Pajfest
I år har jag inte köpt påskgodis utan att jag ersatt godis med bakverk. Spanska jordgubbar har fyllt mataffärer under påskhelgen. Jag blev sugen på att baka jordgubbspaj men var inte säker på att de kan bli goda som på svenska jordgubbar. För säkerhetsskull höjde jag smaken med lime och mandel i fall att jordgubbarna var smaklösa. Tur att jag gjorde så för så smakfulla var inte jordgubbarna alls men pajerna dög så bra ändå när man var så fika sugen :-)
Plasta degen och lägg den i kyl i cirka 30 minuter.
Vispa smör och socker till en slät massa.
Pajdeg, 27cm i diameter:
- 2 äggulor
- 75g strösocker
- 1 krm salt
- 250g vetemjöl, helst ekologiskt
- 125g smör, rumstemperatur
Gör så här:
Vispa pösigt äggulor med strösocker.
Tillsätt salt, mjöl och smör och knåda för hand, bearbeta inte länge.Plasta degen och lägg den i kyl i cirka 30 minuter.
Paj fyllning 1, frangipane:
- 125g socker
- 125g rumstempererat smör
- 125g mandelmjöl
- 25g vetemjöl
- 2 stora ägg
- 1 krm salt
Tillsätt dem torra ingredienserna och blanda väl.
Tillsätt ägg och blanda till en enda slät smet.
Fyllning 2:
- 500g färska jodgubbar
- 3 msk strösocker
- 1 msk maizena, majsstärkelse
- Saft och rivet skal av en lime
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°C.
- Kavla degen och klä pajformen med den.
- Spara överbliven pajdeg för att kavla och skära remsor som täcker pajen i ett rutigt mönster, se bild.
- Bred jordgubbssylt på pajskalet så att den täcker hela bottenytan.
- Lägg fyllning 1 i en spritspåse och spritsa runt i pajskalet på sylten.
- Grädda i 15 minuter.
- Ta ut pajen och lägg på fyllning 2.
- Höj ugnstemperatur till 200°C.
- Lägg pajdegs remsorna i ett rutigt mönster och tryck lite i kanterna.
- Strö på brunfarin.
- Grädda i ytterligare 25 minuter eller tills pajremsorna blir gyllenbruna.
Helt perfekt serverat med äkta vaniljkräm.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar