måndag 11 mars 2013

Tabboulé/Lebanese parsley sallad

Många människor underskattar persiljan och dess ljuvliga aromatiska verkan på varma rätter, kalla rätter eller sallader. Jag har mött extremt skeptiska individer som bara rinkar på näsan när de hör ordet persilja. Shi fick de flesta av dessa persilja skeptiker som fick smaka på min lebanesiska persiljesalladen "Tabboulé". Det vill du inte missa :-) och här kommer hemligheten bakom den fräschaste och finaste salladen som finns!
Jo, salladen passar bra till allt grillat, som mellanmål, och till vegetariska kolhydratrika rätter. En vitamin och järnbomb alltså. Hmm, så himla gott!



Detta behöver du till 6 portioner:
500g bredbladig persilja
1 kg saftiga och mogna kvisttomater
Saft av en citron
1 medelstor gul lök eller en knippa salladslök
1 kruka färsk mynta eller 1 msk torkat myntablad
1 dl kokt hel vete eller 1/2 dl fin bulgur (kan uteslutas)
1 dl olivolja
1 msk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här:
Tvätta persiljan, skaka häftigt så att all vätska pressas ur och bred den sen på en köksduk tills allt vätska försvinner (en kvart).
Skär bort de grova stjälkar och hacka sedan fint.
Hacka mynta och gul lök och sedan tillsätt salt och svartpeppar och blanda (detta gör att löken blir mjukare).
Hacka tomater i små tärningar.
I en stor skål, blanda alla ingredienserna till en sallad som kan stå sig fint till nästa dag om man inte lyckas äta upp allting samma dag. Den blir bara godare!!
Obs! Servera salladen cirka en kvart efter du har blandat all ingredienserna. Smaken blir jämn då.
Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar