onsdag 6 mars 2013

Äppelpaj á la Sebastian Boudet

Dåligt samvete ska vi ha för allt gott vi äter. Vi glömmer de underbart mysiga stunder när vi människor möts till gemenskap över en god fika eller mat. Alla dessa roliga samtal och skrattet som föds som ett gensvar på de hormonerna som svarar för vår lyckliga tillvaro måste dämpas ner när våra kloka hjärnor börjar kommunicerar med varandra och fattar ett viktigt beslut. Vi felar när vi fikar också! Vad i hela friden handlar detta om? Varför ska vi ta ifrån oss det som gör oss glada men fortsätta leva ett jäktigt och stressigt liv, dras med strömmen och prova på tusen saker som kan vara en bra källa till vår lycka? Och inte bara det! Man ska vara så duktig jämt och prestera i allt men glömmer bort oss själva hur vi egentligen mår, våra medmänniskor och våra familjer.
Ät gott, ät allt men med måtta. Motionera mer och berika ditt liv med underbara vänner, familj och släktingar.
Med denna inledning vill jag fresta er med en underbar äppelpaj som är helt inspirerad av "Sebastian Boudet" den franske surdegs bagaren med lite egna modifieringar. Vilken smaskig och helt underbar äppelpaj det blev särskilt serverad med vaniljglass eller vispad grädde. 

Detta behövs till 2 pajer 28cm i diameter:
Pajdeg:
  • 4 äggulor
  • 150g strösocker
  • 2 krm salt
  • 500g vetemjöl, helst ekologiskt
  • 250g smör, rumstemperatur
Gör så här:
Vispa pösigt äggulor med strösocker.
Tillsätt salt, mjöl och smör och knåda för hand, bearbeta inte länge.
Plasta degen och lägg den i kyl i cirka 30 minuter.
Dela degen i två lika delar.
Kavla degen och klä pajformarna med dem.

Mandelkräm:
  • 300g mandelmjöl
  • 300g smör, rumstemperatur
  • 300g strösocker
  • 6st ägg
  • 50g vetemjöl
Gör så här:
  1. Blanda mandelmjöl och socker.
  2. Tillsätt smör och blanda till en slät smet.
  3. Tillsätt 3 ägg i taget och blanda kraftigt i någon minut.
  4. Tillsätt vetemjöl och blanda.
  5. Spritsa mandelkrämen på dem ogräddade pajdegen.
  6. grädda vid 180°C cirka 25 minuter.
Fyllning:
  • 2 kg äpple, Jona Gold, skalade urkärnade och tärnade
  • 2 dl brun farin
  • Rivet skal av en ekologisk citron
  • Saft av en halv citron
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 kg extra äpplen, skalade och skivade till pajensyta.

Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienserna i en stor gryta.
  2. Koka i cirka en kvart eller tills äpplena faller sönder.
  3. Kör lite med stavmix till en slät äppelmos.
  4. Dela fyllningen på den färdig gräddad mandelkräm.
  5. Lägg äppelskivorna på äppelmoset.
  6. Dekorera med återstående pajdeg som i bilden (stansa blad eller andra formar).
  7. Grädda pajerna vid 160°C cirka 35 minuter.

Servera gärna med vispgrädde!


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar