Grunddeg jag gör är densamma som till kanelbullar. Även fyllningen är av smör, socker och kanel men med lite russin i. Till skillnad från vanliga enstaka kanelbullar så ställs degbullarna bredvid varandra så att de formar en enda rund eller fyrkantig kaka. Dessutom så spritsar man vaniljkräm i dem jästa bullarna innan gräddningen. Avslutningsvis garnerar man med pärlsocker eller sockerkristyr. Mums, så himla gott!
Detta behövs för 4st butterkakor:
- 6 dl mjölk, 37°C (fingervarm)
- 150g smör, rumstempererat
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 1/2 msk mald kardemumma
- 50g jäst (ett paket)
- 14 dl vetemjöl, 1200g
- 150g smör, rumstempererat
- 1 dl brunfarin
- 2 msk mald kanel
- 2 msk vaniljsocker
- 1 dl russin, kan uteslutas
4 dl vaniljkräm eller kokt marsan
Garnering: Sockerkristyr
Gör så här:
- Lös upp jäst i mjölken och tillsätt socker. Blanda tills sockret har löst sig.
- Lägg vetemjöl i degassistenten. Tillsätt salt och kardemumma och blanda lite.
- Häll i mjölkblandningen och bearbeta degen i cirka i minuter.
- Tillsätt smör och bearbeta degen i fem minuter.
- Täck med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 220°C.
- Vänd degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika delar.
- Kavla en del i taget.
- Pensla 1/4 del av smöret på den kavlade delen.
- Strö på 1/4 del brunfarin, 1/2 msk kanel, 1/2 msk vaniljsocker och 1/4 del russin.
- Rulla ihop och skär i cirka 3cm tjocka bitar.
- Ställ alla bitar bredvid varandra, lite glest, i en rund smord bakform.
- Pensla med uppvispat ägg och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Grädda 15-20 minuter.
- Spritsa sockerkristyr på när kakan har svalnat helt.
- Upprepa tills du har fått dina 4 butterkakor :-) Obs, man får plats med två kakor i ugnen samtidigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar