Bara så ni vet, det finns giftiga fläder arter så läs noga om vilka som är ätbara. Märgen på stam och kvistar ska inte vara brun utan vit och bären ska vara svarta (varifrån det latinska namnet sambucus nigra kommer).
Endast fläderblommorna i en icke giftig fläderbuske är ätbara, resten innehåller den giftiga blåsyran, ett äldre namn på vätecyanid.
Ingredienser till ca 2 1/2 liter
Lycka till!
- 60 blomklasar
- 4 citroner, ekologiska
- 2 1/2 liter kokande vatten
- 2 kg Strösocker
- 50 g citronsyra
Gör så här:
- Skölj blomklasarna och låt dem rinna av i en durkslag.
- Skölj citronerna noga och skär dem i tunna skivor.
- Lägg citronskivorna tillsammans med blommorna i en hink.
- Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret har löst sig och häll över blommor och citroner.
- Fortsätt värma tills det kokar i grytan igen (lösningen tappar värme man när tillsätter citronen och blommorna).
- Rör i citronsyran.
- Täck över grytan och låt stå i rumstemperatur i 3 dygn.
- Sila saften och häll den i rena saftflaskor.
- Förvara i kylskåp eller frys.
Lycka till!
All fläder är giftig....
SvaraRaderaDen ätliga fläder heter Sambucus nigra och den har jag använt hela mitt liv som saft eller torkad som te. Den giftiga sorten heter druvfläder, Sambucus racemosa! Det är mycket lätt att skilja dem åt!
SvaraRadera