onsdag 24 juli 2013

Banan och nougatkaka

En absolut favorit är en saftig banankaka som jag har modifierat idag och bakat med choklad, nougat och garnerat med en guldbrun gräddig hemmagjort kolasås. Med denna smaskiga tårtan firar jag den hundrade inläggen i min blogg :-)
Ingredienser, 24cm rund bakform, helst löstagbara kanter
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mörk muscovadosocker
  • 300g smält nougat, Odense
  • 1 dl grädde
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakaopulver
  • 3 ägg
  • 3 bananer
  • 100 g mörk Marabou choklad, hackad
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält nougat i mikrovågsugn. 
  3. Mosa bananerna med hjälp av en gaffel.
  4. Vispa ägg med strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och salt.
  5. Blanda i den smälta nougaten.
  6. Rör ner den mosade bananerna och grädden och vispa lite lätt.
  7. Blanda ihop mjöl, bikarbonat och kakaopulver, vänd ner i smeten och vispa till en homogen konsistens.
  8. Häll blandningen i väl smord och mjölad form.
  9. Strö den hackade chokladen över.
  10. Grädda i ca 40 minuter.
  11. Låt svalna i 10 minuter sedan häll den varma kolasåsen på.
  12. servera med vispgrädde eller glass.
Kolasås:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Koka ihop alla ingredienserna i cirka 10 minuter eller tills såsen får en tjock konsistens och guldbrun färg.      
Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar