måndag 27 maj 2013

Bärrutor under marängtäcke

En lättbakad kaka som är både sur och söt av bär-maräng kombinationen. Den bakas i långpanna antingen med färska eller frysta bär. Jag valde frysta bär eftersom bärsäsongen inte är här än.
 
Ingredienser till en långpanna på 35x40cm:
  • 325g smör, rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
Bärfyllning:
  • 6 dl frysta bär (hallon och blåbär)
  • 1 dl hallon- eller drottningssylt
Maräng:
  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner dem över äggblandningen och rör till en slät smet.
  5. Bred ut kaksmeten i en smord och mjölad långpanna.
  6. Grädda i cirka 25 minuter.
  7. Under tiden koka upp bären och sylten i en liten kastrull. Det tar cirka 10 minuter. Obs! Använder man färska bär så får bären läggas direkt på den gräddade kaksmeten utan att kokas).
  8. Gör iordning marängen under tiden bären svalnar (behöver inte svalna helt).
  9. Vispa äggvitorna till hårt och blankt skum.
  10. Tillsätt socker i omgångar och vispa undertiden till hård maräng.
  11. Lägg marängen i en spritspåse.
  12. Bred bären över den något svalna kakan.
  13. Spritsa marängen på bärtäcket.
  14. Grädda i cirka 25 minuter eller tills marängen har fått lite färg.
  15. Låt svalna helt och skär sedan i fyrkantiga bitar.

Lycka till






 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar