torsdag 4 april 2013

Rödbärspaj med citruscurd/Red berries pie

Jag kan inte förstå att alla de färska jordgubbarna som har invaderat stan innan och under påskhelgen har bara försvunnit över en natt! Inte en enda mataffär hade en enda jordgubbsask kvar! Hur ska en jordgubbspaj se ut om man inte kan pynta pajen med några färska bär? Men jag blandade mina frysta jordgubbar med kompott körsbär och pajen blev rödabärpaj istället. Vi får se vad det smakar idag sedan kommer det många kommentarer hoppas jag. Japp, torsdagsfika igen och många förväntansfulla kollegor :-)

Apelsin/citroncurd:
saft och skal av en citron
Saft och skal av en apelsin
3 ägg
1dl socker
50g smör

koka saften av apelsin och citron med socker och skal. Sila bort fruktskal. Vispa ägg och häll över saftkoket under omrörning tills såsen tjocknar. Obs koka inte. Tillsätt smöret och rör tills hela biten har smält i såsen. Låt kallna.
Pajdeg, 2 st
7 1/2 dl vetemjöl ( cirka 380g)
250g smör
1dl socker
6 msk vatten

Blanda vetemjöl och socker. Arbeta in smöret med fingertopparna sedan mellan handflatorna tills allt smör inkorporerats i mjölet. Häll på vatten och bearbeta lätt tills smeten håller ihop. Låt pajdegen vila cirka 30 minuter i kylskåp.
Sätt ugnen på 180°C.
Dela degen i två lika delar. Kavla och klä pajformarna ( 2st) med pajdeg. Lägg bakplåtspapper med ris på pajdegen och grädda i cirka 10 minuter. Ta av riset och pappret och grädda ytterligare 10 minuter.

Fyllning 1:
1 kg frysta jordgubbar
1 1/2 dl socker
4 msk tapiokamjöl
1 burk körsbär sås (40% frukt), 500ml

Höj ugnstemperatur till 200°C.
Hacka de halvtinade jordgubbarna. Tillsätt socker och tapioka och värm tills såsen i grytan tjocknar. Häll i en burk körsbärsås, köpes på Netto. Blanda och dela bärblandningen i pajformarna och grädda i 20 minuter. Låt kallna.

Fyllning 2:
En sats apelsin/citroncurd
en burk créme fraische, 250ml, 34%

Blanda ingredienserna och fördela fyllningen jämnt på båda pajerna.

Topping:
Vispa 5 dl grädde. Ringla körsbärkräm på grädden och blanda tre varv. Fyll en spritspåse med körsbärsgrädden och spritsa stora blommor på hela pajytan.

 Lycka till!


2 kommentarer: