torsdag 11 april 2013

Filantropisk bulle/glutenfri, laktosfri & nötfri

Bakelse med lemon curd och ananas/kokos fyllning
My new invention :-)
Vad är bättre än en vitaminrik, fiberrik, sockersnål, glutenfri, laktosfri och nötfri kaka?? En god kaka är en godbit som kan njutas av alla oavsett allergier. Inte bara det, ska man äta onyttigt så får man tillsätta det nyttiga för att få bort det dåliga samvetet som skriker inom många när man faller för frestelsen. Ät och njut och tänk bara på den härliga kombinationen i min nya kaka och må så himla gott!
Det blev olika goda kakor till påsk!
 
Bakelse mix för 20st kakor 
75 gram laktosfritt smör
2 dl laktosfri mjölk, eller vatten
1 1/2 dl potatismjöl
3 ägg
2 msk brun farin
1 msk mald kardemumma
2 msk rostad sesam (för de som tål sesam)

Ananas/kokos fyllning
En burk krossad ananas med sin vätska, ca 250ml.
1 dl strösocker
1 påse (200g) kokosflingor
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
50g smör

Koka ananas och socker tills blandning blir som sylt, tar cirka 15-20 minuter. Lägg i kokosflingor och vaniljsocker och blanda. Tillsätt ägg och smör. Blanda till en smet. Forma smeten till 20 runda bollar.

Lemon/lime curd:
Saft och rivet skal av en halv citron
Saft och rivet skal av en limefrukt
2 msk koncentrerad juice av ananas och apelsin.
5 msk strösocker
75g laktosfri smör
1 stort ägg, vispat

Bland saft och skal av citron och lime med socker och koka ett par minuter. Sila bort och spara de rivna skalen och tillsätt det vispade ägget under häftig omrörning eller vispning. Lägg tillbaka i kastrullen och värm tills såsen tjocknar (den ska inte koka). Ta av värmen och rör i smöret. Låt svalna.

Gör så här:
Sätt ugnen på 170°C.
Börja med att förbereda ananas/kokos fyllningen enligt ovan.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen koka upp. Ta av från plattan, vispa ner mjölet; vispa tills degen släpper från kanterna på kastrullen. Häll smeten i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa 20 runda kakor (cirka 5cm i diameter) på två bakplåtar med smörpapper på. Lägg en ananas/kokos boll i mitten av varje spritsad petit choux och tryck ner under tiden man gör små cirkulära rörelser så att en hög kant fås runt bollen. Grädda i cirka 25 min. Ta ut och låt svalna på galler.
Fyll lemon/lime curd i en spritspåse och spritsa runt kokosbollarna. Dekorera med de sparade rivna citron/lime skalen.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar