Så här gjorde jag för att få 4 runda limpor:
- 12 dl vetemjöl
- 10 dl rågsikt
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 msk salt utan jod
- 2 msk muscvadosocker
- 10 dl vatten, 37°C
- 250g surdegsgrund ( ett glas)
- Ev nötter, russin eller fikon
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Lös surdegen i det varma vattnet och häll dem på föregående ingredienserna. Bearbeta degen i 10 minuter för hand eller i degassistenten.
Jäsa i 4 timmar. Dela i 4 bitar och forma dem till bollar. Lägg två bröd på en plåt. Jäs ytterligare i två timmar.
Värm ugnen till 250°C. Häll cirka 250 ml vatten i den varma ugnen (för ångansskull), in med brödet och grädda i 10 minuter. Släpp ångan, sänk ner temperaturen till 180°C och grädda ytterligare i 20 minuter.
Ta ut bröden och låt svalna på galler i två timmar utan duk.
Så gott, enkelt och så saftigt! Mums....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar