fredag 28 juni 2013

Kirskål piroger

Kirskål kan användas på samma sätt som spenat så varför inte skörda det som finns i din trädgård och göra det till läckra och nyttiga maträtter. Pesto, sallad, soppa och piroger kan bistå huvudsakligen av kirskål som alla andra gröna blad rika med vitaminer, mineraler och fibrer.
Ingredienser:
  • En bunt kirskål, cirka 500g, finhackad
  • 1 stor gul lök, hackad i små tärningar
  • 2 msk olivolja
  • 100g lagradost, riven
  • 1/2 tsk salt
Deg:
  • 25g jäst, ett halvt paket
  • 100g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl dinkelmjöl eller rågsikt
Gör så här:
  1. Värm mjölken till 37°C eller tills den är fingervarm.
  2. Smula jästen och rör den i den varma mjölken tills det löser sig helt.
  3. Smält smör i en kastrull.
  4. Blanda smör, salt och ägg och häll dem över mjölken. Rör om.
  5. Lägg mjöl i degassisten eller i en bunke och häll dem blöta ingredienserna över mjölet.
  6. Bearbeta degen tills den blir en elastisk massa som släpper från behållarens kanter.
  7. Jäs till dubbla storleken, tar cirka 30 minuter.
Förbered kirskålfyllningen under jäsningstiden:
  1. Stek lök i olivolja cirka två minuter eller tills löken blir mjuk.
  2. Vänd ner kirskålen över löken och stek ytterligare i ett par minuter.
  3. Ta av stekpannan från värmeplatta, salta och blanda i osten.
Forma och baka pirogerna:
  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Kavla den jästa degen på ett bakbord.
  3. Stansa runda bitar, cirka 10cm i diameter.
  4. Lägg cirka en msk kirskålfyllning på varje degbit.
  5. Vik degen till en halvmåne och tryck ihop kanterna med en gaffel.
  6. Grädda i cirka 10 minuter.
Obs! Du kan pensla pirogerna med ägg om så önskad.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar