fredag 14 mars 2014

Holländsk päron cheesecake


Mördeg till 2 st runda formar 24cm i diameter
  • 300g smör, rumstemperatur
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
Blanda mjöl och socker.
Gnid in smöret tills allt smör har försvunnit och massa blir smulig och torr.
Tillsätt ägget och knåda lätt tills degmassan blir homogen och smidig.
Dela mördeg i två lika delar och täck två bottnar med dem.
Grädda vid 200°C i cirka tio minuter
Låt svalna
Fyllning:
  • 1 kg färskost, rumstempererat i över en timme
  • 4 dl creme fraiche
  • 3 dl socker
  • 10 st ägg
  • rivetskal av 1 citron
  • 2 krm vaniljpulver1400g päronhalvor, avrunnit
Vispa färskost och strösocker slätt tills alla klumpar försvunnit.
Tillsätt creme fraiche och vispa någon minut.
Tillsätt ägg, vaniljpulver, citronskal och vispa ett par minuter.
Dela päronhalvorna på mördegsbottnarna, det går åt 6-8 halvor per cheesecake.
Häll hälften av ostsmeten på päronhalvorna i vardera ungs form.
Topping:
Kanelströssel:  blanda 4 msk strösocker med 2 msk kanel. Strö jämnt över båda cheesecaken.
Baka vid 175 grader i 50 minuter.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar