50 gram jäst
6 dl mjölk, kall
2 ägg
1 1/2 dl sirap
2 msk kardemumma, malen
2 tsk bakpulver
18 dl vetemjöl
200 gram smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
Gör så här:- Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget.
- Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
- Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
- Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens
Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.
Vanlig mandelfyllning:
Gör så här:
- Skär av ett lock på varje bulle.
- Gröp ur lite innanmätet ur underdelen.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
- Vispa grädden tjock.
- Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
- Spritsa på grädden.
- Lägg på locket.
- Pudra med florsocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar