Skolstart 2013 och jag ska bege mig på besök till mina syskon som har barn i skolåldern. Det är alltid uppskattat med hembakat så det var dags igen att testa något nytt, citronpaj fast med en blandning av en ovanlig citrusfrukt så kallad minneola vilket är en korsning mellan grapefrukt och tangerin. Pajen blev lika god som den originella citronpaj. Ni förstår vilken fest det blev!
- 100g florsocker
- 250g vetemjöl
- 125g smör, rumstemperatur
- 1 krm salt
- 2 äggulor
Gör så här:
- Blanda de torra ingredienserna.
- Blanda i smör och bearbeta med fingertopparna och mellan handflatorna tills du får en gryning konsistens.
- Tillsätt äggulorna och blanda lätt tills du får en degmassa som sitter ihop utan att den smular sig.
- Låt vila inplastad i kylskåp i 15-30 minuter.
- Kavla och klä en lätt smord pajform.
- Täck pajskalet med bakplåtspapper och lägg på rikligt med ris eller bönor för att degen inte ska göra stora luftbubblor i mitten eller glida från kanterna.
- Grädda vid 180°C i cirka 20 minuter.
- 8st ägg
- 4 dl strösocker
- Saft av 2 citroner, 150ml
- Saft av 2 minneola, 150ml
- Rivet skal av 1 citron
- Rivet skal av 1 minneola
- 3 dl vispgrädde, 300ml
- 1 krm salt
- Vispa för hand ägg och socker. Var försiktig så att inte mycket luftbubblor bildas.
- Häll i citrussaften som en stråle under tiden du vispar.
- Tillsätt citronskal.
- Sila bort citrusskal.
- Vispa grädden för hand, lite löst och tillsätt i citronsmeten.
- Lägg pajformen på ett galler och sätt dem i ugnen.
- Häll försiktigt citrussmeten i pajformen ända upp till toppen.
- Kör in gallret i ugnen utan att vicka mycket på pajen.
- Grädda vid 150°C cirka 1 timme.
2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitorna till fast skum.
Tillsätt socker i flera omgångar och vispa.
Tillsätt vaniljsocker och vispa.
Stoppa marängen i en spritspåse och spritsa marängen på den kalla färdiggräddade paj. Grädda vid 225°C endast med varm ugn uppifrån tills marängen får en gyllene brun färg.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar