Säsongspaj!
Pajdeg:
- 125g kallt smör
- 250g vetemjöl, cirka 4 dl
- 1-2 äggula
- 1/2 dl florsocker
- Blanda mjöl och florsocker.
- Smula in smöret i mjölblandningen så att en grynig konsistens fås.
- Blanda in äggulan genom att bearbeta degen lite lätt. Knåda inte.
- Kyl ner i cirka 30 minuter
- Kavla och klä en ugnsfast pajform. Glöm inte att täcka pajskalet med bakplåtspapper med cirka 1/2 riskorn på för att pajskalet inte ska glida ner i formen.
- Grädda cirka 20 minuter vid 200°C.
- 4 ägg
- 2 dl kesella gourmet.
- 2 dl crème fraiche, 34%
- 1 dl strösocker
- 100g riven mandelmassa, kan vara utan för nötallergiker
- 2 tsk vaniljsocker
- 25g pistaschnötter, krossade
- 750g skalad äpple i klyftor
- 2 små mogna skalade päron, i klyftor
- 1/2 dl strösocker till frukten
- Lägg fruktklyftorna blandade med 1/2 dl socker i det färdiggräddat pajskalet.
- Grädda ytterligare i 15 minuter vid 175°C. Täck gärna pajkanterna med aluminiumfolie så att de inte bränns.
- Blanda samman resten av ingredienserna (de blöta och mandelmassan) och vänd ner dem över frukten.
- Grädda vid 175°C cirka 30 minuter.
- Garnera med pistaschnötter.
- Servera kallt.
Lycka till!
Jättegott Fantastiskt. Måste jag prova att baka någon dag/R
SvaraRaderaMycket god! Bra sötma och väldigt god fyllning, spännande med både äpplen och päron. /Per
SvaraRadera