Rabarber tider! Vad är friskare än en rabarber och jordgubbspaj bakad på färska ingredienser som finns rikligt i trädgård och även i alla matbutiker så här års!
Ingredienser, en rund pajform på 27cm:- Drygt 1 liter rabarber i tärningar
- 1 msk maizena
- 2 1/2 dl strösocker
- 1/2 liter färska svenska jordgubbar
- 2-3 bitar syltad hackad ingefära, cirka 3 msk
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl ljus muscovadosocker
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 200g smält smör
- Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål.
- Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en kornig massa.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och hacka rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar.
- Lägg rabarberbitarna och socker i en skål och blanda.
- Låt stå cirka 30 minuter tills det bildas en del vatten.
- Sila rabarbervattnet i en kastrull och koka det med socker och maizena tills det blir som kräm.
- Lägg rabarberbitarna i krämen och koka ytterligare ett par minuter.
- Häll rabarberkrämen inklusive rabarberbitarna i pajformen.
- Skär jordgubbar i bitar och lägg dem på rabarbern i pajen.
- Fördela ingefära bitarna över jordgubbarna.
- Fördela smuldegen över bären i pajen.
- Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i cirka 20-30 minuter.
- Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass. Hmm, så himla gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar