torsdag 27 juni 2013

Rabarber-jordgubbpaj/Rubharb strawberry pie

Rabarber tider! Vad är friskare än en rabarber och jordgubbspaj bakad på färska ingredienser som finns rikligt i trädgård och även i alla matbutiker så här års!
Ingredienser, en rund pajform på 27cm:
  • Drygt 1 liter rabarber i tärningar
  • 1 msk maizena
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 liter färska svenska jordgubbar
  • 2-3 bitar syltad hackad ingefära, cirka 3 msk
Smul deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl ljus muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200g smält smör
Gör smuldegen till pajen:
  1. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål.
  2. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en kornig massa.
Förbered pajen:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och hacka rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar.
  3. Lägg rabarberbitarna och socker i en skål och blanda.
  4. Låt stå cirka 30 minuter tills det bildas en del vatten.
  5. Sila rabarbervattnet i en kastrull och koka det med socker och maizena tills det blir som kräm.
  6. Lägg rabarberbitarna i krämen och koka ytterligare ett par minuter.
  7. Häll rabarberkrämen inklusive rabarberbitarna i pajformen.
  8. Skär jordgubbar i bitar och lägg dem på rabarbern i pajen.
  9. Fördela ingefära bitarna över jordgubbarna.
  10. Fördela smuldegen över bären i pajen.
  11. Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i cirka 20-30 minuter.
  12. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass. Hmm, så himla gott! 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar