onsdag 5 juni 2013

Brownie med täcke av torkad frukt

Den här brownie är enkel att baka i långpanna och håller sig länge i kylskåpet. Jag har valt att toppa kakan med ett täcke av torkade frukter istället för en vanlig gräddig och krämig topping. Jag personligen tycker att det är friskar med nötter eller frukt till en mäktig chokladkaka. Till denna ljuvliga kaka serveras en frisk exotisk yoghurtkräm. Mums...så himla gott det blev!
Ingredienser till en bakform på 35x40cm:
  • 300g mörkchoklad, 72%
  • 350g smör
  • 5 dl ljus muscovadosocker
  • 6 st ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakaopulver
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Klä bakformen med bakplåtpapper
  3. Smält choklad och smör på svag värme
  4. Vispa, i en separat skål, ägg och socker pösigt
  5. Tillsätt mjöl och kakaopulver till äggsmeten och vispa någon minut
  6. Häll choklad och smör blandningen i äggsmeten och vispa lite lätt
  7. Vänd ner kaksmeten i bakformen och grädda i cirka 25 minuter
  8. Gör i ordning frukt täcket under tiden kakan gräddas
  9. Bre fruktsmeten över den varma kakan så att hela ytan täcks
  10. Grädda kakan i ytterligare 8-10 minuter
  11. Skär i rutor, cirka 30 st, när kakan har kallnat helt.
Frukt täcke:
  • 250-300g ekologisk torkad aprikos, hackad i små rutor
  • 1 ask syltad apelsinskal (blanda med lite citrusskal), 150g
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 250g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk ljussirap eller honung
  • 5 msk vetemjöl
Gör så här:
  1. I en kastrull, blanda alla ingredienserna förutom de torkade frukterna
  2. Värm försiktigt tills smöret har smält och sedan koka upp blandning till en tjock smet
  3. Blanda ner fruktbitarna
Yoghurtsås:
  • 1/2 liter turkisk yoghurt 10%
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl koncentrerad exotisk juice 
Gör så här:
  1. Mixa yoghurt med en slickepott så att den blir slät. 
  2. Häll grädden över yoghurten och blanda väl.
  3. Ringla över den koncentrerade juicen och blanda ett antal varv.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar