torsdag 10 oktober 2013

Äpple och päronpaj

Säsongspaj!

Pajdeg:
  • 125g kallt smör
  • 250g vetemjöl, cirka 4 dl
  • 1-2 äggula
  • 1/2 dl florsocker
  1. Blanda mjöl och florsocker.
  2. Smula in smöret i mjölblandningen så att en grynig konsistens fås.
  3. Blanda in äggulan genom att bearbeta degen lite lätt. Knåda inte.
  4. Kyl ner i cirka 30 minuter
  5. Kavla och klä en ugnsfast pajform. Glöm inte att täcka pajskalet med bakplåtspapper med cirka 1/2 riskorn på för att pajskalet inte ska glida ner i formen.
  6. Grädda cirka 20 minuter vid 200°C.
Fyllning:
  • 4 ägg
  • 2 dl kesella gourmet.
  • 2 dl crème fraiche, 34%
  • 1 dl strösocker
  • 100g riven mandelmassa, kan vara utan för nötallergiker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 25g pistaschnötter, krossade
  • 750g skalad äpple i klyftor
  • 2 små mogna skalade päron, i klyftor
  • 1/2 dl strösocker till frukten
 
Gör så här:
  1. Lägg fruktklyftorna blandade med 1/2 dl socker i det färdiggräddat pajskalet.
  2. Grädda ytterligare i 15 minuter vid 175°C. Täck gärna pajkanterna med aluminiumfolie så att de inte bränns.
  3. Blanda samman resten av ingredienserna (de blöta och mandelmassan) och vänd ner dem över frukten.
  4. Grädda vid 175°C cirka 30 minuter.
  5. Garnera med pistaschnötter.
  6. Servera kallt.
Lycka till!

                                                                                                                                                                                                                                              
                             

2 kommentarer:

  1. Jättegott Fantastiskt. Måste jag prova att baka någon dag/R

    SvaraRadera
  2. Mycket god! Bra sötma och väldigt god fyllning, spännande med både äpplen och päron. /Per

    SvaraRadera