måndag 23 september 2013

Lingon och äppelkaka

Äppel- och lingonkaka



150 g smör
3 st ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
2 dl lingon (färska eller frysta)
4 dl rivna eller  finhackade äpple
Glasyr:
125 smör
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g filfadelfiaost
1 dl vispgrädde
Dekoration: 2 dl lingon
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten tillsammans med filmjölken. Rör i det smälta smöret. Blanda sedan ner lingon och äpple. 

Häll smeten i formen och grädda i 50 minuter.
Låt kakan svalna innan den täcks med glasyren.
Blanda florsocker, vaniljsocker och smör. Blanda i färskosten till en homogen smet. Häll över den ovispade grädden och blanda till en bredbar kräm.
Bred krämen över kakan och garnera med lingon.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar