söndag 8 december 2013

Saffransbullar med kesella

Julen är snart här! Saffran, nötter, torkad fikon och dadlar, glögg överallt! Julbak ska det vara idag. Mums vad härligt det doftar av nygräddade saffransbullar gjorda på kesella och fyllda delvis med mandelmassa och resten med vitchoklad och pinjenötter!
  •  
  • Ingredienser 35st:
    • 50 g jäst
    • 150 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 250 g
    • Kesella kvarg
    • 1 g saffran, 2 påsar
    • 12 dl strösocker
    • 12 tsk salt
    • ca 17 dl vetemjöl 
     
      
  • Fyllning:
    • 50g vit choklad
    • 25g smör
    • 250g mandelmassa
  • Garnering
    • 50g pinjenötter
    • 50g mandelspån
  • Pensling: 1 ägg
    1. Gör så här:
    2. Smält smöret, tillsätt mjölk, kesella, socker, salt och saffran och blanda väl.
    3. värm till 37° sedan smula jästen över mjölkblandningen och rör tills allt har blandats.
    4. Lägg vetemjöl i en bunke eller degassistent och häll över mjölkblandningen.
    5. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    6. Sätt ugnen på 225°.
    7. Dela degen i två lika delar på en mjölad arbetsbänk. Kavla en rektangel i taget, 30x20cm.
    8. Pensla tjockt med smält smör på båda rektanglar.
    9. Riv 250g mandelmassa över den ena rektangeln och 100g vit choklad över den andra.
    10. Gör rullar av deg rektanglarna och skär i 17-18 bitar/ rulle.
    11. Lägg bitarna i muffins formar och låt jäsa ytterligare i cirka 20 minuter.
    12. Pensla med uppvispat ägg.
    13. Garnera de med mandelmassa i med mandelspån och de med vit choklad i med pinjenötter.
    14. Grädda 8-10 minuter.
    15. Låt svalna på galler.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar