fredag 14 mars 2014

Tekakor med havregryn och linfrö

Tekakor med havregryn och linfrö

ca. 20 st.
5 dl havregryn
6 dl mjölk
½ dl linfrö
100 gr smör eller margarin
50 gr jäst
2 msk strösocker
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.

 


 


Tillsätt linfröna när havregrynen har svällt färdigt. Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen. Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).

Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av värmda gröten. Blanda om väl och tillsätt sedan socker, salt och resten av gröten. Blanda i mjölet och kör med degkrokar eller i hushållsassistent. Mjölmängden beror hur länge havregrynen har svällt så ta inte i allt mjöl direkt. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter och inte klibbar.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig. Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock. Om man inte vill ha så tjocka tekakor kan man kavla ut degen ännu tunnare. Ta ut rundlar, fykanter eller varför inte hjärtan och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Jag använder locket till min mjölburk för att stansa ut kakorna. Tycker det är lättare att få plats med rektangulära kakor på plåten.
Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar